Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη 01/03: Equilibrium





Σκηνοθέτης: Kurt Wimmer
Σεναριογράφος: Kurt Wimmer
Πρωταγωνιστές: Christian Bale, Sean Bean, Emily Watson
Χώρα Παραγωγής: USA
Χρονολογία Παραγωγής: 2002





        Ο  Kurt Wimmer κάνει τη δική του ευφυή και αξιόλογη συνεισφορά στα κλασσικά έργα επιστημονικής φαντασίας, όπως το 1984 του George Orwell, το Brave New World του Aldus Huxley και το Fahrenheit 451 του Ray Bradbury, παρουσιάζοντας ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου η ασφάλεια έχει αντικαταστήσει την ελευθερία, μέσω της κρατικά επιβεβλημένης χρήσης ναρκωτικών συναισθηματικής καταστολής. 
Το δυστοπικό σκηνικό είναι η Libria, μία τσιμεντένια ζούγκλα, για την οποία ο πόλεμος, το έγκλημα και το μίσος είναι παρελθόν, αλλά το ίδιο ισχύει και για την τέχνη, τη δημιουργικότητα και την αγάπη. Η φασιστική κυβέρνησή της διατηρεί την ειρήνη χορηγώντας ένα κατασταλτικό στους πολίτες, το Prozium (το οποίο ηχεί λίγο σαν το Prozac...). Στην κορυφή αυτού του εφιάλτη βρίσκεται ο Father και τα εκτελεστικά του όργανα είναι μια οιονεί θρηκευτική τάξη, οι "Clericks" (Κληρικοί), τις απίστευτες ικανότητες μάχης των οποίων πρέπει να αντιμετωπίσουν οι "παραβάτες της αίσθησης", όσοι δηλαδή έχουν διακόψει τη χρήση του κατασταλτικού ναρκωτικού.
        Πρόκειται για ένα τρομακτικό μέλλον αλλά όχι χωρίς ελπίδα, ειδικά όταν ένας από τους Clericks, ο John Preston, χάνει κατα λάθος μία από τις ημερήσιες δόσεις του φαρμάκου του και ξαφνικά αρχίζει να αισθάνεται..
       Αν και η ταινία διακρίνεται για την κινηματογράφησή της, τον εκπληκτικό φουτουριστικό σχεδιασμό της παραγωγής και τη μουσική της (μία φοβερή νεο- βαγκνεριανή χορωδιακή σύνθεση από τον Klaus Badelt), είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών που της δίνουν βαρύτητα. Ο Bale δεν υπήρξε ποτέ καλύτερος, συνδυάζοντας την κομψή ψυχρότητα με την σπαρακτική εικόνα ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει εκ νέου τη χαμένη του ανθρωπιά (και πληρώνει για αυτή του την ανάκτηση).
                                  Το Equilibrium είναι τόσο μια ψυχρή ματιά σε ένα πιθανό μέλλον, όσο και ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στο αδάμαστο πνεύμα του ανθρώπου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου