Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παρ 15/4, ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ (του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλεα, Κούβα 1966)

ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

Ένας υποδειγματικός εργάτης που πέθανε στο καθήκον εκπληρώνει τ'όνειρό του: θάβεται μαζί με το εργατικό του βιβλιάριο. Ο άτυχος ανθρωπάκος που αναποδογυρίζει τα πάντα στο πέρασμά του διακωμωδώντας ολόκληρο το σύστημα που στηρίζει το γραφειοκρατικό μηχανισμό, οδηγώντας το θεατή στο λυτρωτικό περιβάλλον του γέλιου. Στο τέλος όμως και αυτό θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό απέναντι στο κακό της γραφειοκρατίας, βρισκόμενος έτσι στην ίδια τραγική θέση με τον ήρωα της «Δίκης» του Κάφκα.

Ευρηματική σάτιρα του κορυφαίου Κουβανού σκηνοθέτη κατά του απάνθρωπου γραφειοκρατικού μηχανισμού. Οι παραλληλισμοί με την «Δίκη» του Κάφκα είναι αναπόφευκτοι. Στο «θάνατο του γραφειοκράτη» ο ήρωας συνθλίβεται από το βάρος της κρατικής γραφειοκρατίας νιώθοντας την ίδια ασφυκτική πίεση με τον κ. Κ. του καφκικού μυθιστορήματος. Βρίσκεται μπλεγμένος στη δίνη της και χάνεται σ' ένα δαιδαλώδες σύστημα κρατικής διοίκησης που απαιτεί ατελείωτες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Ο παραλογισμός ενός κόσμου κλονισμένου από την υπερβολική τάξη και τυπολατρία συνθλίβει κάθε προσπάθεια του ήρωα ενώ η στενοκεφαλιά των υπαλλήλων ακόμα και οι λαβυρινθώδεις διάδρομοι των κτιρίων ωθούν ακόμα περισσότερο τον ήρωα στην απόγνωση.



La muerte de un burocrata, 1966 A/M, 84'

Ηθοποιοί:

Σαλβατόρ Γουντ (ανηψιός)

Σίλβια Πλάνας (θεία)

Μανουέλ Εστανίλο (γραφειοκράτης)

Γκασπάρ ντε Σαντελίσες (αφεντικό του ανηψιού)

Σενάριο:

Αλφρέντο ντελ Κρουέρτο, Ραμόν Φ. Σουάρεζ, Τ. Γκ. Αλέα

Φωτογραφία:

Ραμόν Φ. Σουάρεζ

Μουσική:

Λέο Μπράουερ

Σκηνοθεσία:

Τόμας Γκουτιέρεζ ΑΛΕΑ (1928-1996)

Κουβανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ντοκιμαντερίστας. Επηρεασμένος από τον ιταλικό νεορεαλισμό, ξεκίνησε σαν ντοκιμαντερίστας, αλλά με την επικράτηση της επανάστασης μεταπήδησε στον αφηγηματικό κινηματογράφο, με έντονα χιουμοριστικό στυλ. Επιλεγμένη φιλμογραφία: Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη (1966), Μνήμες υπανάπτυξης (1969), Οι επιζήσαντες (1978), Φράουλα και σοκολάτα (1993).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου