Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

27/5...PUNISHMENT PARK

Θα μπορούσε να είχε γυριστεί σήμερα, αύριο, χτες 
ή οποιαδήποτε άλλη εποχή συμβαίνουν τα ίδια.
Απαγορευμένη για πολλά χρόνια στην Αμερική, 
το γιατί γίνεται φανερό από τα πρώτα λεπτά.-

Βρισκόμαστε σε μια φασιστική Αμερική, όπου κάθε αντίθεση στην κυρίαρχη (συντηρητικότατη φυσικά) άποψη έχει ποινικοποιηθεί. Οι κάθε λογής αντιφρονούντες περνάνε από δίκες – παρωδίες και καταδικάζονται από στρατιωτικούς, μπάτσους, πράκτορες, δικαστικούς και εκπροσώπους της “σιωπηλής πλειοψηφίας” (βλέπε ακροδεξιούς) σε πολυετή κάθειρξη. Εκτός αν επιλέξουν να περάσουν 4 μέρες στα “Πάρκα Τιμωρίας”, όπου θα υποβληθούν μέσα στην καυτή έρημο σε μια ιδιαίτερη δοκιμασία ή, αν θέλετε, σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι με τους δεσμοφύλακες και τις δυνάμεις καταστολής (οι οποίες, σημειωτέον, χρησιμοποιούν τα “πάρκα” αυτά και για να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες και ζωντανούς στόχους). Το ντοκιμαντερίστικο στοιχείο ενδυναμώνεται από το ότι την όλη διαδικασία στη δίκη και στο πάρκο παρακολουθεί, υποτίθεται, ένα ευρωπαϊκό τηλεοπτικό συνεργείο, που γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τις νέες αυτές μεθόδους σωφρονισμού (=ισοπέδωσης).
Το καθήκον του Δικαστηρίου είναι να εκτιμήσει τον βαθμό της ενοχής και να εκδώσει τις ανάλογες ποινές. Τα μέλη του δικαστηρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια νοικοκυρά(και μέλος επιτροπής στρατολόγησης), έναν Γερουσιαστή, έναν καθηγητή Ψυχολογίας, ένα στέλεχος επιχείρησης(και μέλος επιτροπής στρατολόγησης), έναν δημοσιογράφο και έναν συνδικαλιστή. Παρόντες είναι επίσης ένας δικηγόρος και ένα μέλος του FBI. Το “Punishment Park” θα ήταν λάθος να ειδωθεί ως μια ταινία, που ασχολείται μόνο με τα προβλήματα της Αμερικής. Στα πρόσωπα των
Αμερικανών Στρατιωτικών, Αστυνομικών και των μελών του Δικαστηρίου αντικατοπτρίζονται οι ισχυρές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο και που ωθούν πολλούς από εμάς όλο και πιο βαθιά στον φόβο και στην μισαλλοδοξία – ακόμα και στη βία και την καταστολή – σαν να είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

http://kersanidis.wordpress.com/2008/02/24/wi/

http://www.cinemag.gr/movies.asp?catid=10455&subid=2&pubid=832716#

http://www.apn.gr/?p=1140
 
http://www.myfilm.gr/article2381.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου