Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πέμπτη 02/02: Train de Vie






Σκηνοθέτης: Radu Mihaileanu
Σεναριςογράφος: Radu Mihaileanu
Πρωταγωνιστές: Lionel Abelanski, Rufus, Clement Harari
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία 
Χρονολογία Παραγωγής: 1998





               Το γεγονός ότι οι περισσότεροι θα θεωρούσαν σχήμα οξύμωρο μια κωμωδία για το ολοκαύτωμα δεν αποθάρρυνε τους σκηνοθέτες, από τον Ernst Lubitsch και τον Mel Brooks μέχρι τον Roberto Begnini, από το να προσεγγίσουν με χιούμορ τον απόλυτο τρόμο του 20ου αιώνα. Τώρα, αν αντιλαμβανόμαστε αυτό το χιούμορ σαν αστείο ή αποκρουστικό εξαρτάται από την προσωπική μας ανταπόκριση στο αδιανόητο. 

               Η ιστορία ξεκινά με τον τρελό του χωριού που, έχοντας επιστρέψει από πέρα από το βουνό, φέρνει στους συγχωριανούς του τα ανησυχητικά νέα της τελικής λύσης των Ναζί.  Το train de vie είναι βασισμένο σε μια προφορική εβρα'ι'κή παράδοση, σύμφωνα με την οποία ένας χαζός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ένστικτο μπορεί να φανεί ανεκτίμητος για την κοινότητα. Όταν ο Schlomo φέρνει τα τρομερά νέα, οι γηραιοί του χωριού τον παίρνουν αμέσως σοβαρά. Με την καθοδήγηση  του ραββίνου η κοινότητα φτιάχνει το δικό της τρένο απέλασης, προκειμένου να διαφύγει στην Παλεστίνη. Η αγορά των βαγονιών του τρένου, η επισκευή της ατμομηχανής που είναι σε άθλια κατάσταση και το ράψιμο των ψεύτικων ναζιστικών στολών δεν παρουσιάζονται ως αξεπέραστα προβλήματα. Όποτε συναντούν ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζουν με πνεύμα συνεργασίας και δρώντας έξω από τους καθιερωμένους τους κοινωνικούς ρόλους. Αυτοί με την καλύτερη γερμανική προφορά αναλαμβάνουν να υποδυθούν τους Ναζί που θα ελέγχουν το τρένο. Ο Mordechai επιλέγεται να είναι ο διοικητής, ο οποίος πρέπει να αυτοσχεδιάσει παρουσίαζοντας πειστικές απαντήσεις στην περίπτωση που συναντήσουν αληθινούς Ναζί.
         Το Train de vie είναι ένα τολμηρό και διασκεδαστικά ανατρεπτικό χρονικό που ρίχνει ένα ιδιαίτερο φως σε μια από τις πιο μαύρες εποχές της ιστορίας.





Η ταινία υποτιτλίστηκε από την ομάδα προβολών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου