Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη 16/02: Grave of the fireflies




Σκηνοθεσία: Isao Takahata
Σενάριο: Isao Takahata, Akiyuki Nosaka
Πρωταγωνιστές: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Χρονολογία Παραγωγής: 1988






            Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο, ημι- αυτοβιογραφικό βιβλίο του Akiyuki Nosaka και σκηνοθετημένη από τον Isao Takahata, σκηνοθέτη του Studio Ghibli. Πρόκειται για την ιστορία δύο παιδιών που προσπαθούν να επιζήσουν στη βομβαρδισμένη Ιαπωνία των τελών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας χάσει τη μητέρα τους και με τον πατέρα τους να βρίσκεται στον πόλεμο. Έστω κι αν η ιστορία εξαρχής μας θέτει προ τετελεσμένων γεγονότων, αυτό το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι να ενισχύσει το δράμα. Η πλοκή εξελίσσεται με έναν σταθερό ρυθμό και μέσα από γεγονότα που περιγράφουν το δράμα εκείνης της εποχής.
             Πολύ καλός σχεδιασμός και φωτεισμός, συνήθως χωρίς να ισορροπεί ανάμεσα στο φωτεινό ή το μουντό, αλλά τονίζοντας το καθένα ξεχωριστά σε διαφορετικές στιγμές, γεγονός που παίζει μεγάλο ρόλο στο όλο συναίσθημα. Τα χρώματα της φύσης αναμειγνύονται με το δικό τους τρόπο με τα χρώματα που δίνει ο πόλεμος, καθώς και με την εικόνα των χαρακτήρων.
              Η μουσική δημιουργεί μια μελαγχολική αίσθηση, ακόμα και στις πιο χαρούμενες φάσεις, τονίζοντας και υπενθυμίζοντας κάθε φορά την απελπισία και τη ματαιότητα που κυριαρχεί. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης πολύ καλά, από τον ήχο του τρεχούμενου νερού ως τον ήχο των μαχητικών αεροπλάνων της εποχής. Οι φωνητικές απόδόσεις του κάθε χαρακτήρα είναι και αυτές πολύ ξεχωριστές.
             Οι βασικοί χαρακτήρες στην ταινία είναι δύο, ο Seita και η μικρή του αδερφή, η Setsuko.  οι δυό τους ελίσσονται μέσα από δύσκολες καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας τη σκληρή αντίδραση των συγγενών τους και την αδιαφορία των γύρω τους.
             Το grave of the fireflies θεωρείται μία από τις πιο συγκλονιστικές και τραγικές αντιπολεμικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου